2009 m. spalio 4 d., sekmadienis


Idomus dalykai buna istorinese vietose, ypac kai istorija tokia, kaip cia pasakius, gana trumpa. Kadangi man pasiseke ir po darbo penktadieni teko pasivazineti iki Bostono, tai ta proga buvo galima ir aplankyti visokias istorines vietas. Kaip tikras lietuvis turejau gi apsilankyti ir kapinese, kur galima pamatyt visokiu idomiu asmenybiu kapu. Tarp visu kapu issiskiria tokio B. Franklino kapas savo didumu ir forma. Bet kas dar idomu yra pamatyt kaip vertinamos moterys - tas mazytis antkapiukas (t.y. toks kaip ir visi kiti bet salia Franklino) tai yra jo zmonos.

Is kitos puses idomu ziuret kaip istoriniai ir siuolaikiniai namai dera vienas prie kito. Dukra manes vis klausinejo kaip Bostonas panasus i Europinius miestus, tai galejau tik pasakyti, kad man visai nepanasus - bet savotiskas ir gana mielas miestas. Man jis visai patiko tik kad iki jo vaziuot reikia devynias valandas, tai truputi atsibosta, nors ruduo jau labai grazus.

12 komentarų:

  1. Mini, važiavai tiek laiko su automobiliu? O iki Bostono traukiniu ne greičiau ir patogiau?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Taip, VyneTu, vaziavau automobiliu, traukiniu, net nezinau, greiciausiai tikrai leciau, nors zinoma patogiau. Bet va jau grizau - siandien kelioneje uztrukau 11 valandu. Per savaitgali nuvaziavau siek tiek daugiau nei 1300 myliu. Eisiu truputi pamiegot, nes rytoj i darbeli.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Iš karto pagalvojau, kad apie prezidento Franklino žmoną nesu nieko girdėjusi, ne taip, kaip apie veiklią ir stiprią moteriškę Eleanor Roosevelt, kito prezidento žmoną. Jai, turbūt, pastatytas didesnis antkapis :)
    Paskaičiau dabar Wikipedijoje, kad Franklino šeimyninis gyvenimas nebuvo pavyzdinis, jau vien tas faktas, kad jis vedė tik pasaulietiškai (nes Debora Read jau buvo kartą ištekėjusi už kažkokio avantiūristo) - 18-ame amžiuje turėjo atrodyti ne visai palankiai. Dar kažkoks neteisėtas sūnus... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na va, VyneTu, pasitikrinau - nuo Klyvlendo iki Bostono traukiniu kelione uztrunka 15 valandu, sedeti tektu panasioje kedeje kaip ir automobilyje, tik vairuot nereiketu. Ai tiesa, nepasakiau, reiktu traukinius keisti du kartus, be to neaisku kaip nusigauti i galutine vieta kai nuvaziuosi i Bostona, nors ten sako visuomeninis transportas gerai veikia, bet reikia zinot kaip. Bilieto kaina apie 100 doleriu i viena puse.
    su automobiliu vaziuodamas uzpyliau apie tris su puse bako tam kad nuvaziuot ir parvaziuot viso mazdaug uz 150 doleriu. Be to i tai galima itraukti keliones po Bostona ir jo apylinkes, ka butu sunku isivaizduot su traukiniu, del to butu papildomos islaidos.
    Vienzo, automobilis geriau, nors vargina.
    Vilnie, nezinau, pries tai as negirdejau nei apie Franklin'o zmona nei apie Roosevelt'o, nors gal vis tik apie Eleonor girdejau siek tiek. Bet esme nesikeicia - maskulinistinis poziuris i pasaulio galinguosius islieka labai gajus net po mirties, taip?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš bandžiau daryti prielaidą, kad šiuo atveju galėjo būti ne tiek maskulistinis, kiek puritoniškas požiūris (kurį labai mėgo ne tik vyrai, bet jie, aišku, labiau jį taikė moterims), o Amerikoje šito požiūrio būta iki valiai (vėlgi iš mano istorinių žinių, įgytų per filmus :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. "vaziuot reikia devynias valandas, tai truputi atsibosta..."

    Tik TRUPUTĮ?? Man atsibostų LABIAU. Tikrai labiau.
    (Jeigu, žinoma, aplamai galėčiau įsivaizduot save už vairo šitiek. Didesnis atstumas, nei Nida nuo Vilniaus, viršija mano įsivaizdavimo ribas. :) )

    AtsakytiPanaikinti
  7. Na, nebent galėčiau save nuramint, kad Miniui irgi jau, turbūt, sunku būtų įsivaizduot save vairuojant 24 metų senumo Audi 80. Gal 9 valandas ir neišlaikytų... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ai, Fanta, sunku man zinoma isivaizduot audi 80 24 metu senumo, bet galiu. Mano devyneriu metu mazda atlaike ir net leido kartais pavaziuot 95 mph, kas yra didelis "no-no" cia.
    Amerikos tokie masteliai, kad vaziavimas 3 valandas laikomas visai netolimas ir daznas zmogelis cia net nesusimastytu, kad reikia kur nors nakti praleisti tokiai trumpai kelionei. 9 valandos jau kiek ilgesne kelione ir dauguma pradetu skaiciuot pinigus ar neapsimoka skristi, man suskaiciavus visas islaidas neapsimokejo, todel ir vaziavau. Tikiu, kad Lietuvoje vaziavimas atsibosta greiciau, nes vis tokia pati autostrada ir labai panasios pievos, o man teko pervaziuot visa Pensilvanijos valstija, dali Niujorko valstijos ir gera gala Masaciusetso, visos valstijos kalnuotos ir vaizdai grazus uz lango yra kur pasidairyt del to nera taip nuobodu. Zinoma, penktadienio vakara ir nakti nebuvo kur dairytis, bet nesvietiskai lijo, del to ziurejau i kelia labai. Galiausiai, kad laika uzmusciau pasnekejau su zmona, visais draugais ir tevais telefonu ir visai nepajutau kad man tos devynios valandos butu prailgusios labai.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū Mini už fainą pasakojimą. Atsiprašau, dėl durno įpročio skaičiuoti svetimus pinigus, neiškęsiu, nepaskaičiavęs, palyginimui su Lietuva, išlaidų kelionei. :)

    Jei mylia lygi 1,609 km, tai pravažiavai kažkur 2400 KM. Išleidai tam mūsų apie 353 litus (kursu 1 USD - 2,35 LT ). Taigi 14,7 Lt/100 km.

    Su savo automobiliu, turint omenyje jo kuro imlumą ir rūšį (dyzelinas), aš būčiau suvartojes 144 ltr. (du pilnus bakus) degalų ir Lietuvoje už tai sumokėjęs 414 litų.

    Traukiniu 200 USD, ~470 litais.
    Dar pagalvočiau kuo važiuoti, net ir su persėdimu. :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Matai, VyneTu, jei skaiciuot transporto islaidas kelioneje tai turetum itraukti vietinio transposrto islaidas nuo stoties iki vietos. Kas taksi mano atveju kainuotu apie 60 doleriu (kiek autobusu net nezinau, bet manau apie kokius 20). Be to, buciau prikaustytas prie labai ribotos vietos. Tuo tarpu uz tuos pacius tris su puse bako pasivazinejau po visa Bostona ir viena jo apylinke, kur mano dukra studijuot pradejo. Galejau issirinkti pigesni viesbuti toliau nuo centro (nes sunku surasti pigu viesbuti vietoje kur vidutine namu kaina siekia milijona doleriu), nes nereikejo galvot kaip iki ten nusigausiu ir daug visokiu kitokiu smulkmenu susietu su transportu, kurias labai lengvai issprende nuosavo automobilio turejimas.
    Vienzo pasirinkimas man buvo arba skristi ir moketi mazdaug tris kartus daugiau arba vaziuot ir moket tiek kiek sumokejau. Traukinys neduoda pakankamai sutaupyto laiko palyginus su islaidomis.

    AtsakytiPanaikinti