2008 m. liepos 29 d., antradienis

"Shine The Light"

...........  tiems, kurie muzikos visai nemėgsta, apie šitą filmą geriau ir nesakyt nieko, neverst žmonių kankintis, nuobodžiaut dvi valandas ir t.t. Nors gal aš ir neteisus? Juk ponia Živilė lyg ir prisipažino tik iš to filmo sužinojusi sau naujieną, kad baisiosios grupės Rouling Stones muzikos malonumą, pasirodo, gali pajusti net ir pipinytės, jeigu jas pasodint į Kanų festivalio atidarymo salę ir priverst žiūrėt nufilmuotą koncertą. O dar jeigu pasakyt, kad koncertą nufimavo ne bet kas, o pats Skorcezė.
Na, žinoma, Skorcezė yra profesionalas. Manau, lygai taip pat galėtų sužavėti Kanų festivalio publiką, jeigu būtų nufilmavęs ledo ritulio varžybas, arba automobilių parodą, arba... -nesvarbu, bet ką, kas yra verta dėmesio ir pakankamai efektinga. 
Yra gausybė gerai nufilmuotų įspūdingų filmų, kuriuose užfiksuoti muzikos įžymybių koncertai "live". Vieni labiau įspūdingi, kiti- mažiau. Nepasakyčiau, kad šitas Skorcezės gaminys kažkaip ypatingai išsiskirtų. Tiesiog anie visi kiti filmuoti koncertai (Elvio Preslio, Queen, U2, Pink Floyd'ų, Madonos, Princo.. ai, geriau nemėginsiu vardint, jų daugybė įvairiausių, kai kurie tikrai labai efektingai nufilmuoti) nebuvo pateikiami festivalio atidarymui vietoje "normalaus" rimto festivalinio filmo. Nenuostabu, kad taip dėkingai nudžiugo visokios pipinytės, galima jas suprast: atėjo žmonės nusiteikę pradėt vargt vargelio, dirbt darbelio o čia jiems pradžiai pateikė visai kitokį, niekuo neįpareigojantį patiekalą iš visai kitos sferos. 
Na, specialistai, turbūt, tikrai galėjo įvertinti geriau už mane visus tuos nepriekaištingai atliktus techninius dalykėlius. Tas visas kameras, rakursus, apšvietimus, perėjimus ir t.t. Galima tik mėgint įsivaizduot, kiek dienų prakaitavo montažininkai ir garso operatoriai, kad mums pateikt tokį "normaliai" stebuklingą garsą ir vaizdą. Kur viskas "paprasčiausiai" ryšku, tyra, natūralu, jautiesi tiesiog čia, ant scenos, gyvai. 

Tai... nežinau, ką sakyt. Tiems, kurie mėgsta klausytis muzikos- drąsiai sakau: būtinai žiūrėkite, patirkite malonumą, jis didžiulis. Ypač, jeigu sąlygos leis nepagailėt sau decibelų kuo daugiau. 
Na, o ką sakyt kino mėgėjams, niekada nesidomėjusiems jokiais "bidlais" nei "roulingais"...? Čia jau sunkiau. Įtariu, kad Kanų festivalio kritikai truputį perdėtai išliaupsino tą filmą, grynai dėl Skorcezės. Nežinau, kaip jis atrodo nemėgstantiems muzikos, sunkiai įsivaizduoju. Gal ir nelabai nuobodžiai...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą