2009 m. sausio 31 d., šeštadienis

What Just Happened

Apie šitą filmą (What Just Happened), rašė Eksleris, tačiau neskaičiau jo recenzijos, žadėjau paskaityti pažiūrėjusi šitą filmą. Kadangi Barry Levinsoną išskiriu kaip įdomų režisierių jau vien dėl jo filmo "Uodega vizgina šunį", tai matydama, kad jis vėl pastatė satyrą apie Holivudą, šitą malonumą pasilikau išeiginių popietei. Pažiūrėjusi filmą puoliau skaityti Ekslerį, nes buvau įsitikinusi, kad jis tai juk mokės įvertinti tą gerą žydišką saviironiją ir pasityčiojimą, kurie kaip deimantukai blizgėjo kiekviename šio filmo kadre.
Mane ištiko netikėtumo smūgis, matyt, taip pat kaip Fantą, aptikusį mano atsiliepimą apie "Hercogienę" :D:D:D
Nes kai filmas labai patinka, tai atrodo, kad egzistuoja bent jau žinomas ratas žmonių, kurie mokės įvertinti tą filmą. Na, aš apvyliau Fantą, o Eksleris apvylė mane. Jis ten, matote, jokios satyros neįžiūrėjo. Tai jam pasirodė normali holivudinė kasdiena, tokia taip sakant "производственная драма". Ak, tiesa, aptariamasis Ekslerio opusas skelbiamas čia.
Matyt pasityčiojimai iš Holivudo jau įdiegė žiūrovams tokias Holivudo veikėjų - prodiuserių, scenaristų, režisierių, studijų vadovų, žvaigždžių ir visokiausių aplink besisukiojančių mergužėlių, - tipažines schemas, kad kiekvienas pašaipus anekdotas jau atrodo kaip "производственная драма". Visi šie personažai filme pristatomi smarkiai šaržuoti, o Eksleriui, matyt pusę gyvenimo praleidusiam Holivude, jie atrodo kasdieniškai natūralūs.
Šiame filme kiekviename epizode šaipomasi. Jau nekalbant apie intrigą - režisierius sukuria filmą, pavadintą "Žiaurumas", ir šiame filme baigiamuosiuose kadruose ne tik nušaunamas pagrindinis gerietis herojus, kurį vaidina Šonas Penas, bet ir jo šuniukas. Išankstinėje filmo peržiūroje susirinkusi holivudinė publika ramiai žiūri į herojaus sušaudymą, tačiau pašiurpsta pamačiusi nušautą šunelį. Geroji amerikiečių visuomenė to nesupras. Prodiuseriui studijos vadovė iškelia ultimatumą: režisierius privalo pakeisti pabaigą arba ji pati permontuos tą filmą. Režisierius atitinka visus įsivaizdavimus apie šiuolaikinius režisierius: visas tatuiruotas, raudonai nulakuotais nagais apsinarkašinęs genijus, kuris puola į įsteriją dėl tokio pasikėsinimo į jo šedevrą. Prodiuserį vaidinantis DeNiro turi išspręsti ne tik šitą problemą, bet ir suvaldyti siautėjančią didybės manija sergančią žvaigždę Briusą Vilį (kurį vaidina Bruce Willis), apvažiuoti savo buvusias žmonas, kurios su vaikais gyvena ištaiginguose namuose ir, aišku, jų išlaikymui turi būti mokami atitinkamo dydžio alimentai. Dar prodiuseris turi vakarais gerti su piniguočiais, kurie praturtėjo darydami šukuosenas ar atlikdami žvaigždžių kostiumų cheminį valymą, o dabar yra pasirengę investuoti į filmus. Štai aktorių agentas, kurį puikiai vaizduoja Džonas Turturo, prisirijęs antidepresantų nuolat žiaukčioja, nes jau skrandis nebepriima tiek chemijos. Štai visa žydiška kompanija susirenka į kito agento, kuris buvo žinomas dėl narkotikų ir gausybės pupyčių pomėgio, laidotuves, nes tas nusišovė, tačiau žinutę laikraštyje apie jo savižudybę visi priiminėjo vienodai: "A, nusižudė. O dabar pakalbėkim apie reikalus".
Visi veikėjai yra parodijos. Aktoriai vaidina patys save su pasimėgavimu šaržuodami savo veikėjus. Matome, kaip Šonas Penas Kanų kinofestivalyje žiūrėdamas tą filmą, kuriame jis nušaunamas, susijaudinęs net nubraukia ašarą. Kanų publika, aišku, pamačiusi baisiuosius kadrus su šuniuku, vieningai aikteli, o po to atsistoję ploja...
:) Man tas filmas labai patiko.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą