2009 m. sausio 5 d., pirmadienis

Elos slėnyje

Užrašiau filmo "In the Valley of Elah" pavadinimą lietuviškai, ne originalo pavadinimą, nes Fanta šį filmą aprašė čia. Viskas Fantos apibūdinta teisingai - neturiu, ką pridėti: stiprus filmas, bet ne plačiai auditorijai. Slegiančiai atviras filmas, kuriame Irakas likęs kareivių praeityje, jie jau gimtojoje šalyje, savo įprastose sąlygose, bet vieno kareivio tėvui dar teks praeiti savo sūnaus pėdsakais ir patirti, už ką jaunuolio tarnybos draugai pradėjo jį vadinti Daktaru. ..
Gal tik tiek papildysiu, kad per tą laiką dingo tekstas pagal Fantos pateiktą pirmąją nuorodą. Bet gal ir gerai - manau, neverta skaityti šio filmo aprašymų, nes joks aprašymas negalėtų įvardinti šio filmo teisybės. Ją galima tik pajausti.
Todėl dabar pašnekėsiu apie keistą žmogų Paul Haggis - šio filmo režisierių. Laimėjo Oskarą už mums žinomą filmą "The Crash" (gal "Avarija", o gal "Susidūrimas" - taip ir liko prastas pavadinimo vertalas). Oskarą gavo ir už originalų scenarijų šiam filmui. Scenarijus Haggis mėgsta rašyti, atrodo, kad Klintas Istvudas yra jo ištikimas gerbėjas: pagal Haggis scenarijus pastatyti filmai Million Dollar Baby, Flags of Our Fathers, Letters from Iwo Jima (pastarajame filme jis yra pasakojimo autorius, nežinau, kuri tai scenarijaus stadija). Dar kažkokie TV serialai, prieš ir po. Ir, pasirodo, ranka pridėta prie Džeimso Bondo scenarijų: Casino Royale, Quantum of Solace. Dar mėgsta prodiusuoti TV serialų gabaliukus, net sutelevizino savąjį Crash - juk reikia spausti sviestą, jei yra paklausa ;) Na, gerai, po teisybei tik dvi serijas, paskui gal nervai neišlaikė.
O režisavo tik tris filmus: Red Hot (1993), Crash (2004), In the Valley of Elah (2007). Kiti darbai - įvairių TV serialų dalys.
Tai ir stebiuosi: negi būtent nuo serialų žmogui užeina toks įsiūtis, kad tarp jų pastato tokius stiprius, neužglaistytus filmus?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą