2009 m. sausio 29 d., ketvirtadienis

apie Minio nuotraukas ir "bauhauzą"

Minis rašė...

Apie mano nuotraukas prasau visada parasyt, kad jos puikios :) juk visi megsta komplimentus...

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Ai, užtenka Tau tų komplimentų ir nuo panelių, aš "pakritikuosiu".


Nors irgi nemanau, kad tai vadintųsi kritika, čia nebus kritika, tik paplepėjimas. Ar...- kaip čia vadint? pasiteiravimas? užklausimas: "man panašu, o kaip jums?".

>>>>>>>>

Turbūt, nereiktų taip smarkiai stengtis pabrėžt, kad tarp būsenų, nusakomų žodžiais "patinka" ir "nepatinka" yra dar ir dar keletas subtilesnių būsenų. Apie kurias prisipažįstant, tenka griebtis įvairių atsiprašinėjimų, mandagių išvedžiojimų ir t.t.

Lengva yra, kai susiduri su būsena "patinka, bet nežinau, kodėl". Tada galima nieko neaiškint ir neatsiprašinėt.

Sudėtingiau, kai būsena vadinasi "man nepatinka, bet suprantu, kad tai yra neblogai. Kitiems." Čia jau tenka pasimuistyt. Arba tylėt, arba ką nors daug dėstyt... :)

>>>>>>>>

Pvz., apie Pirosmanį. Privaloma žavėtis Pirosmaniu, jeigu esi bent vidurinę mokyklą baigęs. Visi klausinėja, ar jau buvau Pirosmanio parodoj. Kai atsakau nuoširdžiai, kad nė nemanau eit, nes man nepatinka Pirosmanis- žmonės pašiurpsta. Nepripažįsta, kad galiu būti toks. Bandau teisintis, aiškint, kad Pirosmanis yra tikrai labai gerai, paveikslai genialūs, kupini minties, aš tik nenoriu... Aha, sako, o tai kodėl? Kodėl- nenori? Ką tokio turi prieš Pirosmanį? Vėl aiškinu, kad- nieko neturiu, geras jis, puikus, ir kartais gal ir man patiktų, mažom dozėm, jeigu prie alaus, ar šiaip- jaunystėj, su gražia pana už parankės nueit...- beviltiška, tokie išsisukinėjimai sudėtingi, neaiškūs, pačiam darosi nebeaišku, imu jaustis taip, lyg pats save pagaunu sukčiaujant.

>>>>>>>>>

Ką bendro turi Pirosmanis su Miniu? Visai nieko bendro, išskyrus tai, kad abiem atvejais aš panašiai išsisukinėju nuo komplimentų sakymo.

Asmeniškos priežastys, tpsknt.

Man Minio nuotraukos šaltokos, temperamentas ne tas. Turbūt, ten yra daug matematikos, kosmogonikos, filosofijos, dar ko nors. Bijau ką nors daug sakyt, nes gilintis nesugebu, gal tik tingėdamas, o gal ir todėl, kad nemoku. Mano nusiteikimas jų atžvilgiu maždaug toks, kaip tų, kurie sako: "ai, nemėgstu baleto, nevaikštau. mačiau vieną kartą per televizorių- nepatiko man".


Nors vėl gi- negaliu sakyt, kad visai nepatinka, visai neįdomu, nieko neprimena. Savotiškai patinka, savotiškai įdomu, primena. Asocijuojasi.

Asocijuojasi su švediškais interjerais, su Tatlinu (kažkodėl- kas bendro? nežinau), aplamai su Bauhaus stiliumi.




Gal man tik vaidenasi, ir čia nėra nieko bendro.

O jeigu ir yra- tai tikrai nėra blogai. Kaip tik atvirkščiai.

Noriu pasiteiraut Minio: ką pasakytum į tokį "kaltinimą"? Ar įžiūri kokią nors "giminystę", ar ne, gal esi sąmoningas to stiliaus kultivuotojas, gal tik šiaip- skonio, stiliaus panašumas.


Jų ne tik architektūra, ne tik dizainas. Ir nuotraukos buvo kažkuo panašios...


Photography
Lucia Moholy, Bauhaus building Dessau
Lucia Moholy, Bauhaus building Dessau, Balcony of the studio house, 1926, Vintage print

T. Lux Feininger, Sport at the Bauhaus
T. Lux Feininger, Sport at the Bauhaus, c. 1927, Vintage print



http://www.bauhaus.de/english/index.htm

10 komentarų:

  1. Mano meno idealas - kažkada, skurdžių studijų laikais, antikvariate matytas 50 rublių kainavęs smetoniškas paveikslas: kačiukai pintinėje tarp rožių. Todėl, išvydusi tobulos formos, įdomias, paveikias nuotraukas, teparašiau, kad man jos kelia nerimą ir slegia. Neabejoju, kad puikios. Po Troy'aus pirmiausia lendu pažiūrėti, ką naujo įdėjo Minis. Bet... kaip Sokurovo filmai.

    Čia ne kritika. Skirtinga pasaulėjauta, ir tiek.

    Beje, Minio nuotraukos iš Japonijos man atrodė labai šiltos.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nieku gyvu nenorėjau įžeisti: tokį įspūdį, kaip Minio nuotraukos, man daro ir Leonardo da Vinci paveikslai.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Nieko neišmanau apie architektūrą, dizainą ir nuotraukas. Todėl tegaliu pasakyti, kad pagal Fantos nuorodą peržiūrėjusi atradau, kad ten man viskas patinka. Ypač László Moholy Nagy Lignt-space modulator. Gal ir yra panašumo į Minio stilių. Mėgstu konstravimus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na, ka as galiu pasakyt, Fanta, kaip matau Tu esi labiau apsisvietes meno pasaulyje nei as. Nebuciau galejes saves priskirti jokiam stiliui, ne del to, kad mano nuotraukos nebutu klasifikuojamos, bet del to, kad labai jau mazai zinau tos meno klasifikacijos. Kaip ne karta minejau, neturiu as jokio meninio issilavinimo. Tiesiog ziuriu kas yra pvz. internete ar kaip rasiau kokiose parodose ar muziejuose bei kartais bandau galvoti, kaip man pavyktu ka nors padaryti panasaus. Per daugeli eksperimentu, manau, kad kuo maziau elementu nuotraukoje tuo geriau - tai gal kazkiek siejasi su Tavo minetu Bauhaus, gal net labai. Is tiesu, kai nuvaziuoju i IKEA, tai matau, kad prie tu baldu kai kurios mano nuotraukos labai tiktu. Is kitos puses man idomus yra abstraktus kuriniai, tik vieno dalyko as juose pasigendu - stipresnio rysio su ziurovu (arba man taip atrodo) todel galvojau, kazkada, kad mano nuotraukos lyg ir abstrakcios, bet siekiu jose sukurti rysi su ziurovu, per atpazistamus daiktus ar formas.

    Apie patikima ir Pirosmani, gerai parasei, neturiu nei ka pridet. Taip pat nesitikiu, kad mano nuotraukos patiks, paliks gilu ispudi kam nors ar panasiai. As jas tik siaip savo paties idomumui darau. Tiesa pasakius, atsispausdines teturiu gal kokias tris, o ant sienos kabinti zmona neleidzia :) (ji atviresne nei Buka, bei nesivarzo rezti tai ka galvoja tiesiai :) )

    Buka, nuotraukos is Japonijos, kitokios del to, kad ten as tiesiog fiksavau tai kas buvo aplink, be to nesistengiau (neturejau laiko) kaip nors ypatingai jas nufotografuoti, del to jos kitokios. Ir nesinervuok, as tikrai neisizeidziu, nes nera prasmes, juk esam skirtingi zmones, ir kiekvienam patinka skirtingi dalykai.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tavo nuotraukos, Mini, man palieka gilų įspūdį. Todėl ant savo sienos nekabinčiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. O man labai patinka tokios foto, mielai kabinčiau, tik šįmet remontą "apartamentuose" reikia padaryti. :) Ir Minio gal kokio autorinio darbo paprašysiu, kad galėčiau (Aišku su žmona dar nederinau:D) pasikabinti.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Aš irgi, nederindamas su žmona, pasakysiu savo nuomonę dėl kabinimo ant sienos. Nors tik ką sakiau, kad man jos, atseit, "nelabai pagal skonį", bet dėl kabinimo ant sienos- atvirkščiai: manau, kad jos būtent labai tinkamos tam tikslui. Interjero detalei, akcentui. Su malonumu kabinčiau ant sienos.
    Nors, turbūt, gal ne kiekvienam kambariui vienodai tiktų, nemačiau, pvz., Bukos kambario. Gal su drambliukais paauksuotais netinkamai susišauktų kas nors...

    >>>>>>
    Mini, aš irgi meno mokslų nesimokiau. Truputį vaizduoju kartais gudresnį, nei iš tikro. Truputį domėjaus kai kuo, mėgėjiškai, apgraibom. Tik tiek.

    Paprasčiausiai buvo proga paplepėt. Rimtu veidu apie meną. :) Žinojau, kad suprasi teisingai.

    Dėl lentynėlės "bauhauzas". Jei Tau tinka, ir pats pripažįsti panašumą- valio, radome lentyną. Tikras menas juk privalo būti klasifikuotas, priskirtas į lentynėlę. Tas- impresionistas, anas- siurrealistas, ir pan. Jeigu, pvz., nepatiktų tiesmukas priskyrimas prie tarpukario laikų meno srovės- galim bendrom jėgom sugalvot kokią nors mandresnę etiketę. Pvz.- "XXI a. postmodernistinė bauhauzo replika, minimaxism'as". :)

    Ei. Vėl, atrodo privalau pasiaiškint, kad nesišaipau, o draugiškai tik leidžiu sau pajuokauti. (Teorija, kad tai ne tas pats ir kuo tai skiriasi- paskui...:) )

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kaip tai mes cia baisiai jautrus pasidarem pereje i blogus, ar tik man taip atrodo? Jau net ir Fanta atsiprasineja del savo juoku ...

    Cia siaip nieko nenoriu izeisti tik pastebejimas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Minis rašė... "Kaip tai mes cia baisiai jautrus pasidarem pereje i blogus, ar tik man taip atrodo?"
    Mini, mes bijom supykinti kitus, nes tada jie nebeis skaityti mūsų blogų :D

    AtsakytiPanaikinti
  10. Paauksuotų drambliukų neturiu, bet esmę Fanta užčiuopė. Neįsivaizduoju Minio nuotraukų greta savo Mogolų gražuolių pseudoportretų.

    Užtat mielai apžiūrinėčiau tokias nuotraukas parodoje, nes jos tikrai įdomios ir protu suvokiu, kad geros.

    AtsakytiPanaikinti