2009 m. sausio 15 d., ketvirtadienis

Komentaras dėl komentaro ( arba- replika dėl vedimo tvarkos)

Perskaitęs Vilnies "Komentarą dėl kito ..", pajutau pareigą vis tik prisiruošt parašyt tuos kelis nebūtinus "paaiškinimus". Dėl "vedimo tvarkos". Dalykai paprasti, man atrodo savaime aiškūs, bet gal kam nors ir nedaeina patiems, tai pasakysiu. :)

1. Šis "idant", kaip jau suprantate, pagal užmanymą turėtų (galėtų) būti kolektyvinis projektas, kurį vienodomis teisėmis galime vesti, gaminti visi, kurie čia pas mus pageidaus prisijungti.

2. (Parašiau žodį "visi", ir truputį suglumau. Pagalvojęs: o kažin, kaip atrodytų toks teorinis variantas, jeigu tų "visų pageidaujančių" staiga prisirinktų pora šimtų?? Bet, kadangi artimiausioj ateity tai mažai tikėtina, dedu šią mažytę abejonę į skliaustus ir kol kas nesuku dėl to galvos).

3. Bendraautoriai čia yra visi lygūs, bet, kaip pas aną Orvelą, aš kol kas "lygesnis", nes valdau "admino priemones", kuriomis galiu keisti spalvas, šriftus, išdėstymą ir pan. Todėl prašau, jeigu turėsite pretenzijų, pasiūlymų, pageidavimų- nesivaržykite, siūlykite, kritikuokite.

4. Noriu dar dėl visa ko pasakyt vieną dalyką. Užvesdamas šį "idant", pradžioje įsivaizdavau, kad darau vietą "Somnambulandijos" archyvui. Atseit, suvilksiu čia tekstus, "vertus išsaugojimo", kad neprapultų. ... Pradėjau, aišku, nuo savo. (savi vaikeliai ir pelėdai atrodo gražiausi). Sakiau sau: paskui pasakysiu visiems, tegu tempia kiekvienas, kas jam atrodo vertinga, deda čia pagal savo skonį ir norus. Tekstus, eilėraščius, pasakojimus apie knygas, viską, kas atrodo verta išlikimo.
Pradėjau nuo kino. Paskui, sakiau sau, imsiuos knygų, japoniškų apsakymų, eilėraščių ir t.t.
Bet, kaip dažniausiai būna, proceso eigoje entuziazmas truputį išblėso. Įsitikinau, kad tų rašinėlių apie filmus prisikaupė labai daug, bet kažkuo itin vertingi jie anaiptol nėra. Paveikslėliai iš interneto (kuriuos bet kada galima rast ir šiaip), ir atsiliepimai tipo "patiko-nepatiko". Ir viskas. Saugoti tokius dalykus yra panašu, kaip saugoti akmenukus ir gintariukus, parsivežtus iš pajūrio. Galima, bet nebūtina. :)
Pažiūrėjau, ką turime prirašę apie knygas- vaizdelis panašus. "Perskaičiau, patiko, nepatiko".

Taigi. Jau... išsiplėčiau, užsiplepėjau....
O pradžioje norėjau pasakyt tik tiek: privilkau čia tiek daug apie kiną tik todėl, kad nuo to pradėjau, kad nebūtų tuščia, o būtų jau kažkiek "apgyvendintas" vaizdelis. Bet tai jokiu būdu nereiškia, jog čia turi būti "kinomaniška palėpė".

5. Idėja yra tokia, kad kiekvienas galime turėti savo blogą, o čia būtų "jungiantis mazgas". Jeigu nepatingėjote "paskrolinti" iki lapo apačios- jau pastebėjot, turbūt, apačioje padėtas rss nuorodas į Vilnies, Trojaus ir mano blog'us. Kai tik Relingo blog'e atsiras daugiau įrašų- prijungsim ir jį. Sužinosime Gajos, Minio, VyneTu, Bukos adresus- prijungsime ir juos.
Todėl, kai Trojus išdidžiai pareiškė, jog jis nebus čia "bendraautorium", aš ir nesakiau nieko. Nes ir nereikia, tai visai nebūtina. Vis tiek "esi šalia", pasiekiamas, mes tave matom, tu mus taip pat.
Aš irgi čia neketinu daug rašyt, turiu tam "Verandą". Tegu čia daugiau reiškiasi "beblogiai", o mums, "blogiečiams", čia bus "jungiantis mazgas", "susitikimo vieta". Nors terminas "susitikimo vieta" yra irgi smarkiai sąlyginis ir netgi truputį juokingas, nes "blogorama" yra jau pati savaime pakankamai bendras tinklas, ir taip visi visus mato. Jei nori.

6. Ir visai smulkmena. Anonimams.
Kai parašai komentarą, ir pasirenki sau parašą "Anonimiškas"- ties komentaru ir bus parašyta "Anonimiškas". Idiotiškas užrašas, atrodo labai kvailai, netgi iššaukiančiai. Rekomenduoju geriau naudoti pasirinkimą "Vardas/url". Vardas gali būti bet koks, url gali išvis nebūti. Liekate toks pat anonimas, bet bent jau su kažkokiu vardu. Vis padoriau. Bent jau galima kažkiek atskirt vieną anonimą nuo kito... :)

7. Minis sako: "nenoriu vesti dienoraščio. Dienoraštį reikia rašyti kasdien, o aš neturiu noro kasdien".
Noriu paprieštaraut. Man atrodo atvirkščiai. Nevadinu savo blog'o žodžiu "dienoraštis". Yra žmonių, kurie rašo dienoraščius: "atsikėliau, išgėriau kavos, išvedžiau šuniuką pasivaikščiot". Skonio reikalas- galima ir taip. Aš traktuoju blog'ą kita prasme. Turiu vietą, kur galiu kartais įmest kokį nors savo užrašą. Kartais- tos dienos įspūdį, kartais- tik pasidėt kokią nors nuorodą, paveikslėlį. Užsirašyt, kad paskui surasčiau. Galiu rašyt kasdien, galiu kartą per savaitę- niekam neįsipareigoju. Jei nesilankau forume savaitę- kam nors gali atrodyt, kad ignoruoju. Jei rašau forume dažniau už kitus- vėl negerai, imu per daug "dominuot", atrodau pats sau juokingas. O čia- nesvarbu. Galiu rašyt, kada noriu, ir kiek noriu. Arba nerašyt, o tik ateit pasižiūrėt į nuorodas, ką veikia "kaimynai". Naudoju savo blog'ą, kaip RSS skaitymo įrankį. :)

1 komentaras:

  1. Bet aš vis tiek noriu nurodyti bent vieną pavyzdį blogo, kurį veda du veikėjai ir irgi siūlo prisijungti kitiems.
    http://auksinevarpa.blogas.lt/
    Įmanoma ir keliems vesti tinklaraštį, ir paskaityti tokį įdomu.

    AtsakytiPanaikinti