2009 m. sausio 16 d., penktadienis

vienas daiktas, kuri norejau pertempti is forumo

Explosions of elective imbecility

Skaiciau toki zurnala (smithsonian), kuriame rasoma apie daug visokiu visuomenes reiskiniu - tuo paciu apie mena.Taigi susipazinau su DADA ir jos atstovais. Idomu buvo suzinoti, kad jie atsirado tuo metu, kai Europoje politine situacija buvo - eilinis karas. Nors tada jis jau vadinosi - pirmasis pasaulinis. Bet kuriuo atveju, nezinau kaip tai siejasi su menu. Bet man patiko tokia (straipsnio) mintis, kad absurdizmas buvo issauktas absurdiskos politines situacijos, kuri buvo karo metu - kiekviena salis aiskino, kaip patriotiska yra eiti i kara ir ten kariauti ir t.t. ir pan. (nieko naujo siais laikais ).Na, bet cia tik ivadas . Tiesiog noriu dar karta grizti prie temos pavadinimo frazes:
Explosions of elective imbecility
Atsizvelgdamas i nesenus Vilnies komentarus bandysiu isversti sia fraze i tautine kalba (is karto Vilnies ir kitu atsiprasau uz savo nepakankamai artikuliuota rasta ).
Taigi vertimas:
Bandymas Nr. 1
Explosions - sprogimai
elective - pasirinktinis.
imbecility - imbecilizmas (kai buvau paauglys ir norejau zinoti ka kiekvienas zodis tiksliai reiskia issiaiskinau, kad imbecilas tai tokia psichine busena tarp debilo ir idioto, o gal tarp idioto ir debilo. Bet tai nekeicia esmes ).
Pasirinktinio imbecilizmo sprogimai
Na tokia fraze vis tiek nesisieja su jokia politika, o kazkada p. Reling mane baisiai uzsipuole uz nepolitini teksta politikos skyrelyje. Nors sprogimai, dazniausiai buna kare - o karas visada yra politikos isdava. Imbecilizmas gal nera didele politika, taciau pasirinktinis imbecilizmas gali buti politines doktrinos pradzia.
Bandymas Nr. 2
Explosions - zybsniai
elective - rinktinis
imbecility - zr. bandyma Nr. 1
Rinktinio imbecilizmo zybsniai
Va si fraze labiau politine, taciau tik pasleptai gali nusakyti politine situacija. Is kitos puses tokia fraze labiau primena kolecionieriu, kuris is aibes kolekcionuojamu elementu (nenoriu sakyt daiktu, nes imbecilizma sunku butu pavadinti daiktu) sudaro rinktini rinkini ir tuo didziuojasi pries visus. Imbecilizmas sioje frazeje lieka pasyvus objektas lyg ir nieko neitakojantis.
Bandymas Nr. 3
Explosions - prasiverzimai
elective - isrinktas
imbecility - zr. bandyma Nr. 2
Isrinktojo imbecilizmo prasiverzimas
Si fraze akivaizdziai siejasi su politika - rinkimais - kuriuose visi dalyvauja ir issako savo pilietine pozicija isrinkdami tai, kas atrodo svarbiausia ir geriausia. Sioje frazeje imbecilizmas nebera toks pasyvus kaip Ban. Nr. 2 ir cia jis atsistoja i kita vieta, t.y. pats imbecilizmas yra isrenkamas del saves pacio ir jo veikimo, o jo prasiverzimas tera desninga visu rinkimu isdava.
Mano galva siandienine politine situacija LR gana tiksliai galetu buti apibreziama tokia fraze.
Idomu ar Lietuvoje atsiranda menininku, kurie savo darbais noretu nusviesti absurdiskuma susiklosciusios situacijos? Pilietines iniciatyvos, rasiniai laikrasciuose ir donskiu laidos tv yra labai gerai ir svarbu, taciau zinant runkeliu ir elito santyki akivaizdu, kad tokie veiksmai yra orientuoti tik i zmones sugebancius suprasti bent tris zodzius vienam sakiny. O paprastam zmogeliui (kaip as) reiktu kazkokios vaizduojamosios medziagos - paveiksliuku, leliu ar pan., kurie atskleistu absurda issisiepusi iki ausu ir zvelgianti is kiekvieno kampo.




6 komentarai:

  1. Paskaiciau as si daikta dar kartai kai sudeliojau i si bloga ir esu pakirstas minties, kad niekas siame pasaulyje nesikeicia. Juk visa sita parasiau 2006 metu geguze.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mane retkarčiais persmelkia (žybteli) toks klausimas: kodėl žmonės mėgsta pamatyti imbecilizmą (būseną tarp debilo ir idioto) šalia savęs. Niekada - savyje, bet labai dažnai - savo aplinkoje?

    AtsakytiPanaikinti
  3. nevynovataja ja, on sam prisiol !

    AtsakytiPanaikinti
  4. Dabar ką tik TV laidoje valdžia įnirtingai šimtą kartų pakartojo, kad taikų mitingą vykdė vieni žmonės, o riaušių kelti atėjo specialūs kriminaliniai elementai. Dėkojo taikiai demonstravusiems žmonėms ir grasino atėjūnams-kriminalams. O kažkoks idiotas paskambinęs į studiją griauna visą tą gražią pasakėlę: "mes patys ir demonstravom,ir paskui viską daužėm, nes supykom dėl nepasirodžiusio Valinsko". Kas gavosi galiausiai panašus į to užpakalio atspaudą?
    Nusprendžiau, kad aš. :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Į temą: atrodo, kad mėgiamiausias lietuvių biznis yra tualetai :)
    Nekalbu apie prezidentūros paauksuotą klozetą, ten žiniasklaida kaip visada peršaržavo, tačiau šiandien išgirdau per LRT laidą "Kultūros savaitė" naujojo kultūros ministro pavyzdėlį: naujametiniam VEKS renginiui buvo užplanuota 25 tūkstančių litų kainuojantys laikini lauko tualetai. Kaip sakė Vilkaitis - "mane tikino, kad juos veš kažkur iš Lenkijos, labai modernūs, vos ne su dušais". Kai buvo pastatyti, paaiškėjo, kad tai - standartiniai lietuviški. Vilkaitis paskaičiavo jų kainą su visais padidėjusiais PVM mokesčiais: ne daugiau 4 tūkstančių litų.
    O dabar visi pažiūrėkim į Minio įdėtą iliustraciją. Gal Vilkaitis nesusigaudė ir ten buvo dadizmo šedevrai?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šiandien važiuodamas klausiausi "Kultūros savaitės" ir girdėjau Vilkaičio buhalterinius sugebėjimus. Jeigu perkrėstum sąmatas, daug dar pinigų liktų rezervui. Ir ne vientiik kėvišinėje kultūroje, bet daugelyje sričių. Projektinės sąmatos - tai "žemė maitintoja".

    AtsakytiPanaikinti